D Rijbewijs (Bus)

Buschauffeur worden in Haarlem? Ga dan je busrijbewijs halen bij Brinkman & Arend Reym. Een busrijbewijs is verplicht voor het besturen van motorvoertuigen met meer dan acht personen. Busrijbewijs D1 geeft je de bevoegdheid om kleinere bussen te besturen tot maximaal zestien personen, voor busrijbewijs D geldt geen beperking. In veel gevallen zul je je rijbewijs beroepsmatig gaan gebruiken. In dat geval heb je de kwalificatie Code 95 nodig; als je hobbymatig in een bus wilt rijden, is deze kwalificatie niet nodig. Voor Code 95 kun je uiteraard ook bij ons terecht. Wij zijn namelijk al tientallen jaren dé specialist in de regio op het gebied van beroepsvervoer.

Het rijbewijs voor kleine bussen (D1) kan je halen vanaf 18 jaar, mits je deze opleiding volgt in combinatie met Code 95. Zonder Code 95 kun je examen doen vanaf 21 jaar. Voor het behalen van het groot busrijbewijs (D) zijn de minimumleeftijden met en zonder Code 95 respectievelijk 21 en 24 jaar. Daarnaast moet je in het bezit zijn van rijbewijs B en moet je een medische keuring kunnen laten zien. Het examen bestaat uit drie onderdelen: de theorie-examens RV1 en R2D en het praktijkexamen. Het busrijbewijs is maximaal 5 jaar geldig, maar kan eenvoudig verlengd worden.

Verkeersschool Brinkman & Arend Reym uit Haarlem is gespecialiseerd in opleidingen voor beroepsvervoer. Onze instructeurs leiden je op tot een goede en betrouwbare buschauffeur. Vanaf de eerste les mag je plaatsnemen achter het stuur van de bus mag je het voertuig zelf bedienen. Je krijgt les in een goed onderhouden Volvo MarcoPolo touringcar. Uiteraard krijg je ook theorieles, en bereiden we je zo goed mogelijk voor op de twee theorie-examens.

Wil je met je bus aanhangers trekken met een gewicht van meer dan 750 kg? Dan is hier een aanvullend rijbewijs voor nodig. Met rijbewijs D1E mag je met een kleine bus een aanhanger trekken. Het gezamenlijke gewicht mag dan niet meer zijn dan 12000 kg. Bij het rijbewijs bus met aanhanger DE geldt geen beperking voor het gewicht van de combinatie. Dit rijbewijs wordt in de volksmond ook wel rijbewijs E achter D genoemd.